Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

De beestjesteller

Joke de Jong van Scoutbox, een interview in De Ondernemer

De scoutbox behaalde in oktober een mooie plaats in de MKB Innovatie Top 100. Op innovatieve wijze wordt nieuwe technologie ingezet om op digitale wijze insecten te monitoren. Met de data die zo verzameld wordt kunnen boeren en tuinders hun gewassen efficiënter verbouwen.

Ondernemer Joke de Jong in een interview met Jorien de Wit van De Ondernemer (AD).

We staan het begin van iets groots.

'Wie ben je Je?
"Joke de Jong, 42 jaar, opgeleid als moleculair bioloog aan de Rijksuniversiteit in Groningen en gepromoveerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na twee jaar malariaonderzoek vond ik mijn draai als innovatieadviseur bij Agentschap NL, nu de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zes jaar geleden zette ik de stap naar het bedrijfsleven."

Wat heb je gemaakt?
"De Scoutbox kan eenvoudig en snel insecten tellen. Als boeren en tuinders toegang hebben tot de laatste technologie, zijn ze in staat betere oogsten te leveren."

Voor wie?
"Nu nog voor tomatentelers in Nederland. We gaan ons straks ook op bloementeelt richten en krijgen daar al aanvragen voor uit het buitenland. Het is dus goed mogelijk dat we binnenkort internationaal gaan.

Met een druk op de knop

Dankzij de Scoutbox kunnen telers met een druk op de knop zien hoeveel insecten er rondzwermen in hun kassen. Geweigerde exportpartijen zijn straks verleden tijd. Wat de klapschaats is voor topschaatsers, moet de Scoutbox worden voor bloemen- en fruittelers. Hoewel het systeem nu nog op tomatenteelt is ingericht, wil ondernemer Joke de Jong uitbreiden naar bloementeelt. In plaats van handmatig te tellen, stoppen telers voortaan de vangkaart van insecten in een apparaat en maken een foto. De kiekjes gaan automatisch naar de server, waar speciaal ontworpen software aangeeft hoeveel en welke insecten zich op de planten hebben gestort. Cruciale informatie voor veel telers. Rusland kan een hele partij bloemen weigeren als er een enkel vliegje wordt gevonden. Japan eveneens.

Advies

Het systeem geeft de teler alleen informatie en dus geen adviezen. Daar zijn gespecialiseerde adviseurs voor. Soms wordt gekozen voor chemische bestrijding, maar dat gebeurt steeds minder. Het doel is om de teelt zo duurzaam en natuurlijk mogelijk te houden. Aanschaf van de software kost 4000 euro,maar volgens Joke de Jong halen telers die kosten er snel uit, aangezien het systeem de uren van het tellen binnen korte termijn drastisch terugdringt.

Bron: De Ondernemer (AD)
Tekst: Jorien de Wit
Illustratie: Annemarie Gorissen

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact