Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

DOVIDEQ Medical BV, 28e plaats MKB Innovatie Top 100 2013

Endoscoopcontrole

Kijkoperaties worden in Nederlandse ziekenhuizen veelvuldig uitgevoerd. Het gebruik van kwalitatief superieure instrumenten, met optimaal zicht, is hierbij essentieel voor de chirurg. In de praktijk lopen kijkoperaties echter nog weleens vertraging op doordat optieken van endoscopen defecten vertonen. Het bedrijf Dovideq Medical heeft als eerste ter wereld een volautomatische endoscooptester ontwikkeld, waardoor vertraging op de operatiekamer (OK) voorkomen kan worden.

Toename minimaal invasieve ingrepen

Zowel het aantal minimaal invasieve ingrepen als de complexiteit ervan is de laatste jaren sterk gestegen. Bij een minimaal invasieve ingreep wordt via een kleine incisie met behulp van een endoscoop in het lichaam van de patiënt gekeken. ""Deze groei zet de komende jaren alleen maar door,"" weet Menno de Braak van DovideqMedical.

Gezondheidsrisico's door vertraging

"In de dagelijkse praktijk komt het helaas regelmatig voor dat een kijkoperatie vertraging oploopt omdat de chirurg onvoldoende goed zicht heeft met de endoscoop. "Voor patiënten levert zo'n vertraging gezondheidsrisico's op, vooral voor ouderen,"" aldus De Braak. "Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de patiënt traditioneel moet worden opengesneden om een goede diagnose te stellen. Maar het heeft ook tot gevolg dat de patiënt langer onder narcose moet blijven als tijdens een kijkoperatie een endoscoop vervangen moet worden."

Reproduceerbare metingen

 Samen met het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk, dat de problematiek aankaartte, heeft DovideqMedical een oplossing ontwikkeld om volautomatisch een endoscoop te testen. Bestaande hulpmiddelen voor het testen van het optiek van een endoscoop voldoen onvoldoende volgens De Braak. "Het betreft veelal apparaten met een groot aantal instelmogelijkheden, waarbij de uitkomst niet is te kwantificeren. Daardoor kunnen die controles uitsluitend door zeer ervaren medewerkers worden uitgevoerd." De Scopecontrol, die DovideqMedical ontwikkelde, is volledig gerobotiseerd en voorzien van een besturingssysteem met een zeer uitgebreide database. Hierdoor is het mogelijk om de controle uit te voeren zonder dat er een geoefend menselijk oog voor nodig is. De Braak: ""De endoscoop wordt volautomatisch nauwkeurig getest op zes aspecten. Het resultaat van de meting is reproduceerbaar."

Tijdwinst boeken en geld besparen

Naast de nauwkeurigheid van de meting, wordt dankzij de ScopeControl ook forse tijdwinst geboekt. "In de huidige situatie duurt het een kwartier voordat een geoefend oog een defect kan vaststellen. Met de Scopecontrol duurt het slechts een minuut. Bovendien kan de meting door iedereen worden uitgevoerd," aldus De Braak. "Dankzij de nauwkeurigheid van de metingen kunnen optieken met een defect al in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en ter reparatie worden aangeboden bij de leverancier. Alle voordelen opgeteld levert het gebruik van de Scopecontrol ziekenhuizen een flinke financiële besparing op. "Het gebruik van een OK kost al snel € 1600 per uur," rekent De Braak voor. "Elke vertraging als gevolg van slecht zicht, die je kunt voorkomen, levert een directe besparing op." Volgens de oprichter van DovideqMedical verdient een ziekenhuis de investering dan ook binnen vier jaar terug.

Mooie erkenning

De Braak beschouwt de nominatie voor de Shell LiveWIRE Award als een grote erkenning voor de Scopecontrol. "Bovendien helpt alle publiciteit rondom deze uitverkiezing om het onderwerp patiëntveiligheid op de agenda te krijgenbinnen de politiek. Vooraanstaande specialisten hebben reeds aangedrongen op een beleidsmaatregel om het gebruik van de Scopecontrol verplicht te stellen."

Buitenlandse interesse

De feedback van gebruikers van de Scopecontrol is zeer positief. "Op dit moment wordt de Scopecontrolreeds gebruikt in zeven ziekenhuizen. Ook de belangstelling vanuit het buitenland is groot met interesse uit onder meer de VS, Canada, Australië, Engeland en Duitsland." Ook het grote publiek heeft veel vertrouwen in de innovatie van het bedrijf uit Deventer, getuige het feit dat Dovideq Medical er middels een crowdfunding campagne in slaagde om binnen drie dagen de benodigde investering voor serieproductie binnen te halen.

Shell LiveWIRE Award 2013

13 jonge innovatieve ondernemers waren genomineerd voor de Shell LiveWIRE Award 2013. Deze ondernemer was een van hen. De LiveWIRE Award wordt ieder jaar uitgereikt aan de ondernemer die de jury weet te overtuigen van zijn innovatie vermogen en ondernemerschapkwaliteit. Naast de juryprijs van 10.000 euro maken de finalisten ook kans op de publieksprijs van 2.500 euro waarvoor online gestemd kon worden via www.livewire.nl.

Shell LiveWIRE helpt jonge innovatieve ondernemers met de ontwikkeling van hun bedrijf. LiveWIRE richt zich specifiek op jonge innovatieve ondernemers. Innovatie is immers de drijvende kracht achter de Nederlandse economie. LiveWIRE is een internationaal Social Investmentprogramma van Shell dat in Nederland wordt uitgevoerd door de Kamer van Koophandel. www.livewire.nl."

DOVIDEQ Medical BV

Deventer

Facebook Twitter LinkedIn

Website

Endoscoopcontrole

Dovideq winnaar Shell LiveWIE publieksprijs in 2013

In 2013 behaalde Dovideq Medical de 28e plaats in de MKB Innovatie Top 10. Op 17 december 2013 waren zij de winnaar van de Shell LiveWIRE Award publieksprijs van 2013.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact