Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 KVK Live Adviesdagen

BWA BV, 12e plaats MKB Innovatie Top 100 2015

ScreenCap: hergebruik toiletpapier stap dichterbij

Wat zit er allemaal in ons rioolwater? In elk geval heel veel wc-papier en in dat wc-papier cellulose. Dat wc-papier komt via het riool in de zuiveringsinstallatie terecht. Dit zuiveringsproces kost energie en dus geld. BWA bedacht daarom een manier om cellulose  uit het rioolwater te filteren voordat het gezuiverd wordt. Deze nieuwe reststroom, ook wel zeefgoed genoemd, is herbruikbaar bijvoorbeeld als grondstof voor bioplastic.

Cellulose filteren

BWA ontwikkelde ScreenCap, een filter gebaseerd op fijnzeeftechnologie dat het rioolwater op ingenieuze wijze zeeft. De techniek werd in 2009 voor het eerst in Nederland getest. De positieve resultaten leiden tot een eerste commerciële installatie in 2014. Het exportpotentieel van ScreenCap is groot, omdat het zuiveringsproces hierdoor goedkoper wordt en cellulose in het rioolwater ook buiten onze landsgrenzen een bekend probleem is. Het leverde BWA al de WssTP European Water Innovation Award 2015 en een Europese subsidie op om het product verder te ontwikkelen voor de markt. Ook het Hoogheemraadschap in Noord-Holland is alvast heel enthousiast. Ze verwachten dat filteren van het zeefgoed sterk bijdraagt aan hun milieu- en efficiencydoelstellingen. Hun businesscase om te investeren in de technologie pakt dan ook positief uit.

Duurzaam en economisch

BWA is wereldwijd actief met de behandeling van o.a. afval, drink- en proceswater. Hergebruik van afvalstoffen en nuttige inzet van laagwaardige energie staan centraal. Het bedrijf uit Purmerend zoekt steeds naar nieuwe wegen om bestaande vraagstukken op een duurzame en economische wijze op te lossen. De ontwikkeling van ScreenCap is hiervan een goed voorbeeld.

BWA BV

Logo BWA logo Purmerend

Website

Schematische weergave van de werking en toepassing van cellvation

Luchtfoto RWZI Uithuizermeeden – eerste testlocatie voor Cellvation

RWZI Uithuizermeeden – eerste testlocatie voor Cellvation

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact