Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Asperitas, 23e plaats MKB Innovatie Top 100 2018

Internetten slurpt energie

Van Internet of Things, big data en kattenfilmpjes tot financiële transacties. Het internet gebruik neemt dagelijks toe. Daarvoor zijn er steeds meer en grotere datacenters nodig. Eén  groot datacenter verbruikt daarbij net zoveel elektriciteit als een kleine Amerikaanse stad met name om de apparaten te koelen. De kosten hiervan zijn enorm evenals de belasting van het milieu.

Koelen met vloeistof

Immersed Computing is een nieuwe methode om met vloeistof de hardware in datacentra te koelen. Deze vloeistof wordt dankzij een ingenieus circulatiesysteem, zonder bewegende onderdelen, door water gekoeld. Het mooie is dat de olie hitte extreem snel en efficiënt wegvoert van de hete chips. Er kan dus relatief warm water gebruikt worden om de olie precies genoeg af te koelen. En 98% van de energie kan worden hergebruikt als warm water.

De meeste koelingen werken nu nog met luchtsystemen. Met dit nieuwe systeem wordt 50% minder energie gebruikt. Datacenters kunnen met slechts drie aansluitingen draaien: water, stroom en netwerk. Andere faciliteitinstallaties zijn niet nodig. Daardoor hebben datacenters ook veel minder ruimte nodig tot wel 1/5e van de ruimte die ze nu in beslag nemen.

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact