Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

Argonon Shipping, 13e plaats MKB Innovatie Top 100 2012

Innovatief binnenschip

Het meest bijzondere aan de Argonon is dat het schip vaart op dual fuel: een mengsel van 80% aardgas (vloeibaar aardgas -LNG- wordt in een tank aan dek opgeslagen bij een temperatuur van -162 graden) en 20% diesel. Dit levert significant minder uitstoot van CO2 en NOx op en reduceert de uitstoot van fijnstof zelfs tot nul! De Argonon is het eerste binnenvaartschip in Europa dat op dual fuel vaart.

Restwarmte verwarmt en koelt het schip

De dual fuel applicatie is niet alleen veel beter voor het milieu maar is ook voordeliger dan diesel en  kan dus op den duur een flinke besparing opleveren. Buiten dat de hoofdmotoren op aardgas worden voortgestuwd wordt het elektrische vermogen van de Argonon opgewekt door miniturbines die volledig op aardgas draaien. De restwarmte geproduceerd door de hoofdmotoren en de miniturbines worden volledig gebruikt om het schip te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.

Toekomst van de binnenvaart

Het gebruik van aardgas en het opslaan van vloeibaar aardgas (LNG) was niet toegestaan op een binnenvaartschip omdat de regelgeving dit niet toeliet. Argonon Shipping is drie jaar bezig geweest om de regelgeving, lokale, nationale en internationale overheden ervan te overtuigen dat aardgas de oplossing is voor de toekomst van de binnenvaart.

Argonon Shipping

Zwijndrecht

Website

Argonon

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact