Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

Aerospace Propulsion Products BV
35e plaats MKB Innovatie Top 100 2013

Ontsteker voor ruimtevaartlanceerder

Aerospace Propulsion Product BV (APP) heeft voor de ruimtevaartlanceerder VEGA de ontstekers van de eerste, tweede en derde rakettrap ontwikkeld en geproduceerd. Om deze producten veel lichter en goedkoper te maken dan tot dan toe gebruikelijk, heeft APP een reeks van nieuwe technologieën en materialen toegepast.

Ruimtevaart in Europa

Europa heeft 2 ruimtevaartlanceerders ('raketten'); de Ariane 5 (in gebruik sinds 1995) en de gloednieuwe VEGA. APP heeft in samenwerking met TNO de ontstekers van de hoofdmotor van de Ariane 5 ontwikkeld. De functie van een ontsteker is om in een zeer korte tijd een enorme hoeveelheid heet gas te leveren, waarmee vervolgens de raketmotor wordt gestart. Deze producten worden sinds 1995 geproduceerd bij APP voor de Ariane 5. In Europa is er - naast de grote Ariane 5 - ook behoefte aan een goedkopere draagraket om kleinere satellieten in een lage baan rond de aarde te brengen. Dit is het uitgangspunt geweest voor de ontwikkeling van de VEGA lanceerder. In 2012 was de eerste lancering van VEGA.

3.800.000 ouderwetse 60 W gloeilampen

APP heeft drie ontstekers ontwikkeld waarvan de grootste zo'n 22 kg aan vaste raketbrandstof bevat. De brandtijd van de ontsteker is 0,3 seconden, waarbij een energie geleverd wordt van 230 MW, dit is vergelijkbaar met het vermogen van 3.800.000 ouderwetse 60W gloeilampen.

Kleinere satellieten en lanceerders

Het toepassen van kleinere en goedkopere satellieten en lanceerders, maakt het mogelijk dat er veel meer gebruik gemaakt kan worden van de mogelijkheden die ruimtevaart biedt. Reeds vandaag levert ruimtevaart een cruciale bijdrage aan onze samenleving en de toepassingen zullen alleen maar toenemen. Men kan hierbij denken aan dijkbewaking, gewasbewaking, volgen van schepen, etc.).

Koolstof composiet behuizing

Een van de belangrijkste innovaties in de VEGA ontstekers, is het gebruik van een koolstof composiet behuizing. Dit maakt de ontstekers beduidend lichter en goedkoper dan de gebruikelijke (geheel metalen) ontsteeksystemen. Ondanks de zeer hoge optredende temperaturen (> 3000°C) blijft de structuur van de composiet behuizing intact; er mogen immers geen onderdelen of brokstukken van de ontsteker in de raket motor terecht komen.

Onmisbare bijdrage

Met de ontwikkeling van de ontstekers voor de VEGA, levert APP een onmisbare bijdrage aan al deze nieuwe ruimtevaarttoepassingen.

Aerospace Propulsion Products BV

Zundert

Facebook  LinkedIn

Website

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact