Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Inschrijven

ABT BV, 28e plaats MKB Innovatie Top 100 2016

Powerboost voor beton

Het gedeeltelijk instorten van een galerij van een flatgebouw in Leeuwarden in 2011 heeft geleid tot een innovatief product van ABT in samenwerking met Vogel. Zij hebben een nieuwe versterkingsmethode ontwikkeld voor galerijen en balkons die zo’n 60 jaar geleden gemaakt zijn van beton. Door een te lage ligging van de bovenwapening en corrosie zijn zij aangetast en onveilig. Met behulp van het VVUV-systeem zijn dergelijke doorgestorte vloeren weer op sterkte te brengen. VVUV staat voor Verankeringssysteem van Vogel voor Uitkragende Vloeren.

Methode

Het VVUV-systeem om doorgestorte galerijen en balkons te versterken, werkt als volgt. Met behulp van een hoogwerker wordt van buitenaf een diep gat geboord in de kopse zijde van de galerijen of balkons tot in de achterliggende woning. In dit gat wordt een carbon-fiber staaf met hoge treksterkte verlijmd. Daarmee wordt de capaciteit van de bestaande betonwapening verhoogd en de veiligheid op peil gebracht. Door vanaf een hoogwerker te werken blijven de galerijen bruikbaar en blijft de bestaande vloerafwerking intact. Door het gebruik van de carbon-fiber staven hoeven er maar weinig gaten geboord te worden. Kortom, de overlast voor bewoners wordt tot een minimum beperkt. De nieuwe techniek is ook stukken goedkoper dan de traditionele versterkingsmethoden en het VVUV-systeem is ongevoelig voor corrosie.

Combinatie

Om tot het VVUV-systeem te komen zijn verschillende innovaties gecombineerd: het gebruik van carbon-fiber staven, een nieuwe boormethode en een nieuwe manier van lijm aanbrengen. Dit past bij de multidisciplinaire aanpak van de bouwtechnische ingenieurs van ABT.

ABT BV

Logo ABT BVVelp

Facebook Twitter LinkedIn

Website

Plaatsing VVUV-systeem bij een uitwendig balkon

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact