Naar KVK.nl
088 - 585 22 22 Podcasts

10XL, 34e plaats MKB Innovatie Top 100 2018

Een reusachtige 3D printer

Een printer die objecten kan printen tot 6 meter lang en daarbij afvalplastic uit de oceanen verwerkt. Dat is kort gezegd de vinding van 10XL. Deze grootste 3D printer van Nederland werkt snel dankzij een unieke combinatie van 3D printen en 3D frezen.

Snel en groot printen was tot voor kort niet mogelijk. Printen duurt lang als je dit netjes wilt doen en de meeste printers kunnen maximaal 2 meter aan. Deze ontwerpers ontdekten dat alleen 3D-printen niet efficiënt genoeg was voor grote objecten.  Ze besloten twee technieken te combineren. 10Xl print in enkele uren een ruwe vorm in dikke lagen. Een geïntegreerde robot freest vervolgens alles nauwkeurig glad en op maat. 10XL heeft een aantal softwarepakketten aan elkaar geknoopt, aangevuld met eigen ontwikkelingen. Hierdoor hoeft de robot niet extra geprogrammeerd  te worden.

Van plasticsoep tot boot of bank

Gerecycled plastic dat uit zee is gevist is de basis. Glas, hennep of steen versterken het plastic. Na gebruik kan het product weer worden geshred of gesmolten tot nieuwe grondstof. Cradle- to-cradle in optima forma. Zo printen ze bijvoorbeeld een bank gemaakt uit 50 kilo gerecycled materiaal.

Het begon in 2016 met een scheepsbouwer die een modelschip 10x groter wilde. Er volgden banken voor Gispen en ook het eerste geprinte bootje is een feit. Door de track te verlengen kan het bedrijf in de toekomst nog grotere modellen printen.

10XL

10XL logo Rotterdam

Twitter LinkedIn

Website

Gerbert en Joep van 10XL bij de Optimist geprint d.m.v. 3D printer

In de BusinessBolide van Business and Bubbles vertellen Gerbert van 10XL en Gerben van twnkls | Augmented Reality over hun bedrijf en wat het voor hen betekent om ondernemer te zijn.

Inspirerend
"De Top100 is een mooi moment om innovatieve mkb bedrijven onder de loep te nemen en tijdens het event met elkaar in contact te brengen. Ik vond het event erg inspirerend! Tevens heeft het ons mooie publiciteit waaronder een leuk artikel in de Telegraaf opgeleverd, wat ons ook weer de nodige prospects heeft gebracht. Ons doel is om nog eens hoger in de Top100 te eindigen."

Linda van Hall, 10XL

Aanvullende informatie

Kennispartners

Enterprise Europe Network logo NL groeit logo RVO logo
088 - 585 22 22 Contact